Soparnik

Soparnik

Soparnik – pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, uvrštena je na listu zaštićenih kulturnih dobara.

Ovo vrlo jednostavno jelo sastoji se od blitve, češnjaka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Tajna dobrog soparnika je da se bogato prelije maslinovim uljem, a mi predlažemo da ga zamijenite #dopodropo uljem sjemenki grožđa. 

Blitva se očisti na način da ostane samo zeleni dio lista. Tako izrezana blitva se opere i dobro osuši, te se nareže na trakice. Blitvi se zatim dodaje usitnjeni mladi luk i peršin, te se sve zajedno posoli i prelije maslinovim uljem.

Tijesto se mijesi od brašna, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja koje možete zamijeniti Dopo Dropo uljem i vode po potrebi. Tako pripremljeno tijesto se podijeli na dva jednaka dijela, pa se malo ostavi na stranu da se podigne.

Tijesto se zatim prebacuje na pobrašnjenu dasku, razvuče do vrlo tankog sloja i oblikuje u oblik kruga koji odgovara limu za pečenje. Na tijesto se zatim postavlja smjesa od blitve i luka, te se ta smjesa prekrica drugom polovicom tijesta, razvučenoj na isti način. Dva sloja tijesta se spajaju uvijanjem gornjeg sloja preko donjeg, prema unutra (prema limu za pečenje). Gornja kora se izbode vilicom na par mjesta, da može izaći para.

Soparnik se peče oko 20 minuta na 200°C. U Poljicima, soparnik se peče u kominu, na limu, a prekriva se žeravicom. Pečen je kada porumeni. Nakon vađenja iz pećnice, dodatno se premazuje uljem po želji u koje je dodan protisnuti češnjak.