Proljetni quiche

Proljetni quiche

PRHKO TIJESTO
250 gr brašna, plus još malo za posipanje
1 žlica #dopodropo ulja sjemenki grožđa
pola žličice soli
125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
1-2 žlice hladne vode
 
NADJEV
2 “maca” uzgojenih šparoga
170 ml domaćeg kiselog vrhnja ili milerama
10 ml slatkog vrhnja
1 žlica senfa
300 gr skute
1 jaje
sol, papar i ostali začini po volji

Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, a može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno tako da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 10 min na 200 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev.
Šparoge narežite u koso na veličinu 2cm i bacite na par minuta na nauljenu tavu, samo da malo omekšaju.
Kiselo vrhnje, slatko vrhnje, jaje i senf pomiješajte sa skutom. Začinite po želji. U tu smjesu dodajte mlake šparoge.
Izlijte u tijesto i pecite na 180 stupnjeva nekih pola sata, odnosno dok se nadjev ne stisne. Poslužite mlako.