14 pro Kolač od pistacija i limuna
Za tijesto
- 100g pistacije oljuštene, plus dodatak za ukrašavanje
- 125 ml ulja – kombinacija suncokretovog i ulja sjemenki grožđa u željenim omjerima
- 125g šećera (količinu možete i smanjiti, a šećer po želji zamijeniti medom)
- 2 velika jaja
- 1 žličica paste od vanilije
- 8 mahuna zelenog kardamoma, ukloniti opnu i samljeti sjeme (da se dobije 1 žličica mljevenog kardamoma)
- 1 nešpricani limun, samo korica
- 100g običnog brašna
- 30g mljevenih lješnjaka (možete dodati i funkcionalno brašno poput brašna sjemenki grožđa)
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- 50 g kiselog vrhnja
Za sirup od limuna
- 2 limuna, samo sok
- 120g šećera
Metoda
Zagrijte pećnicu na 180C / 160C Ventilator. Podmažite i podložite lim za štrucu od 900g.
U procesoru izblendajte pistacije u prah.
U velikoj zdjeli pomiješajte ulje i šećer. Dodajte jaja, pastu od vanilije, mljeveni kardamom i koricu limuna. Miješajte dok se ne sjedini.
U posebnu posudu dodajte brašno, mljevene pistacije, mljevene lješnjake, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim dodajte u mokre sastojke koji su u drugoj posudi. Umiješajte kiselo vrhnje.
Smjesu ulijte u pripremljeni lim i pecite 45-50 minuta.
U međuvremenu pripremite sirup. Zagrijte limunov sok i šećer u loncu dok se šećer ne otopi, a zatim kratko prokuhajte. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Čim je kolač pečen, probodite rupe po cijelom vrhu pomoću štapića. Prelijte dvije trećine vrućeg sirupa i ostavite da se hladi u limu 5-10 minuta. Preostalom sirupu dodajte sitno nasjeckane pistacija koje ste ostavili za ukrašavanje kolača.
Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz lima. Na vrh stavite pistacije obložene sirupom.