Kolač od pistacija i limuna

Kolač od pistacija i limuna

kolač-od-pistacija-i-limuna

Za tijesto

  • 100g pistacije oljuštene, plus dodatak za ukrašavanje
  • 125 ml ulja – kombinacija suncokretovog i ulja sjemenki grožđa u željenim omjerima
  • 125g šećera (količinu možete i smanjiti, a šećer po želji zamijeniti medom)
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 8 mahuna zelenog kardamoma, ukloniti opnu i samljeti sjeme (da se dobije 1 žličica mljevenog kardamoma)
  • 1 nešpricani limun, samo korica
  • 100g običnog brašna 
  • 30g mljevenih lješnjaka (možete dodati i funkcionalno brašno poput brašna sjemenki grožđa)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 50 g kiselog vrhnja

 

Za sirup od limuna

  •  2 limuna, samo sok
  •  120g šećera

 

Metoda

Zagrijte pećnicu na 180C / 160C Ventilator. Podmažite i podložite lim za štrucu od 900g. 

U procesoru izblendajte pistacije u prah. 

U velikoj zdjeli pomiješajte ulje i šećer.  Dodajte jaja, pastu od vanilije, mljeveni kardamom i koricu limuna. Miješajte dok se ne sjedini.

U posebnu posudu dodajte brašno, mljevene pistacije, mljevene lješnjake, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim dodajte u mokre sastojke koji su u drugoj posudi.  Umiješajte kiselo vrhnje.

Smjesu ulijte u pripremljeni lim i pecite 45-50 minuta.

U međuvremenu pripremite sirup. Zagrijte limunov sok i šećer u loncu dok se šećer ne otopi, a zatim kratko prokuhajte. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Čim je kolač pečen, probodite rupe po cijelom vrhu pomoću štapića. Prelijte dvije trećine vrućeg sirupa i ostavite da se hladi u limu 5-10 minuta. Preostalom sirupu dodajte sitno nasjeckane pistacija koje ste ostavili za ukrašavanje kolača.

Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz lima. Na vrh stavite pistacije obložene sirupom.

kolač-od-pistacija-i-limuna-dopo-dropo