Galette sa šparogama

Galette sa šparogama

Dugi vikend s obitelji i prijateljima proslavite finom proljetnom pitom. Umijesite brzo tijesto, napravite podlogu od sira i gore stavite omiljeno povrće – šparoge, rajčice, koromač, prodinstani poriluk, što god vam drago.

Tijesto

  • 100 gr manitoba brašna
  • 30 gr cjelozrnatog brašna
  • 2 žlice instant palente 
  • 1 žlica svježeg timijana
  • 1 žličica šećera
  • 3/4 žličice morske soli 
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 4 žličice Dopo Dropo ulja sjemenki grožđa
  • 80 gr hladnog maslaca, narezanog na 1,5 cm kocke
  • 60 ml ledeno hladne vode

 

Nadjev

  • 1/2 kg uzgojenih šparoga
  • sol
  • 125 gr sira ricotta
  • 45 gr ribanog sira po želji (npr. gruyere)
  • 30 gr ribanog parmezana ili sira pecorino
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica Dopo Dropo ulja sjemenki grožđa
  • korica 1 limuna
  • 1 jaje ili žumanjak (po želji, za sjaj)

Metoda 

Pomiješajte oba brašna, palentu, timijan, šećer, sol, papar i ulje u velikoj zdjeli. Dodajte maslac i umiješajte lagano zgnječivši svaku kocku između prstiju. Dodajte vodu i rukama skupljajte tijesto – bit će prilično ljepljivo. Prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i još malo umijesite. Oblikujte tijesto u krug, čvrsto zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta. 

U maloj zdjeli pomiješajte ricottu, gruyere, parmezan, prstohvat soli, papar po ukusu i  limunovu koricu te stavite na stranu.

Šparoge narežite pod kutem, prelijte maslinovim uljem, dodajte sol, koricu limuna i papar.  

Odmotajte tijesto za koru i na pobrašnjenom masnom papiru razvaljajte tijesto u veliki okrugli oblik, širine oko 14 centimetara.  Smjesu ricotte rasporedite po sredini, ostavljajući 4cm ruba prazno. Žlicom dodajte šparoge preko sloja ricotte. Presavijte obrub preko punjenja. 

Za tamniju, sjajniju koru istucite jaje s 1 žličicom vode i premažite tijesto.

Pecite galette na 200 stupnjeva, 30 do 35 minuta, dok kora ne postane duboko zlatna.