Focaccia

Focaccia

focaccia-brašno-od-grožđa

SASTOJCI

  • 2 x 7g suhog kvasca 
  • 650ml tople vode
  • 1kg oštrog brašna
  • 25gr sitne soli
  • ulje sjemenki grožđa
  • 4 velike žlice brašna sjemenki grožđa 
  • krupna morska sol
  • šaka svježeg ružmarina
focaccia-ručak-uz-ulje-grožđa

POSTUPAK

U velikoj zdjeli pomiješajte kvasac i vodu dok se kvasac ne rastopi. Dodajte pola oštrog brašna i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu poput one za palačinke. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite dok se ne digne. Kad se smjesa počne spuštati (nakon jedno sat vremena na toplom), umijesite ostalih 500 gr oštrog brašna, brasšno sjemenki grožđa i sitnu sol. Izradite u glatko tijesto i prebacite u čistu zdjelu koju ste nauljili te ostavite da se diže još 1 sat. Vaše tijesto će u ovom trenutku ponovo narasti pa ga treba premijesiti. Takvo tijesto je spremno za korištenje ili ga možete pohraniti preko noći u frižideru.

Nauljite ruke i u posudu za pečenje stavite masni papir. Uzmite tijesto i oblikujte ga u kupolu. Stavite ga u posudu za pečenje i dobro nauljite uljem sjemenki grožđa, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu. 

Zagrijte pećnicu na 200C stupnjeva. Kad je tijesto naraslo za trećinu, maknite foliju te s nauljenim rukama lagano pritišćite tijesto tako da stvarate rupice na površini. Posipajte s krupnom morskom soli i ružmarinom. Pecite 45-60 minuta. 

focaccia-degustacija-ulje-grožđa-sa-focaccia