27 tra Čokolada i kruška
KRUŠKE
4 šalice vode
1 šalica šećera
5 mahuna kardamoma
1 žličica ekstrakta vanilije
3 srednje kruške, oguljene
TIJESTO
1⅓ šalice brašna
½ šalice kakao praha
1 žlica grubo mljevenog @dopodropo brašna sjemenki grožđa
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
⅔ šalice mlijeka
⅓ šalice kiselog vrhnja
110 gr maslaca
malo @dopodropo ulja sjemenki grožđa
1 šalica smeđeg šećera
2 velika jaja
Prvo poširajte kruške. Vodu i šećer zakipite zajedno, dodajte karadomom i vaniliju pa ubacite kruške. Poširajte na laganoj vatri 15 min. Kad kruške omekšaju, pažljivo ih izvadite iz vode i stavite da se ohlade.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte brašno, prosijani kakao, prašak za pecivo i sol.
Mlijeko i kiselo vrhnje umiješajte zajedno dok ne postane glatko.
Izradite maslac, ulje i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno i miksajte dok se dobro ne sjedini.
Dodajte pola smjese brašna i pola smjese mlijeka pa miješajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte preostalu smjesu brašna i mlijeka i nastavite miješati na laganoj brzini dok se čokoladno tijesto ne sjedini.
Na dno pripremljenog kalupa dodajte nekoliko žlica tijesta. Stavite poširane kruške, donjom stranom prema dolje u tijesto. Možete odrezati donji dio kruške pa bude ravan – tako će bolje stajati.
Preostalo čokoladno tijesto stavite oko krušaka. Pecite 50ak minuta.